Jesenske počitnice v Hišah Sadeži družbe

Otrokom širom Slovenije, ki se udeležujejo naših aktivnosti v okviru Hiš Sadeži družbe, tudi med krompirjevimi počitnicami ni bilo dolgčas in so se zelo zabavali 🙂

Črnomelj

V HSD Črnomelj smo izkoristili krompirjeve počitnice za počitniške delavnice, kjer smo se zabavali  in sproščali. Spoznali smo proso, se o njem naučili pesmico in spekli narastek iz prosene kaše, izrezali vsak svojo bučo za noč čarovnic ter risali mandale. Seveda ni manjkalo družabnih iger, saj si z njimi pletemo nova prijateljstva.

Vipava

Prejšnji teden smo uspešno zaključili jesenski tabor za otroke. Kljub temu da smo se tokrat družili samo tri dni, se nismo nič kaj manj zabavali, ob tem pa smo se tudi kaj novega naučili. V ponedeljek sta nas obiskala policista iz Policijske postaje Ajdovščina in nam predstavila svoje delo. Prinesla sta policijsko opremo, ki smo jo lahko preizkusili na sebi, na koncu smo si ogledali še policijsko patruljo. Imeli smo zelo veliko vprašanj in nanje dobili prav vse odgovore.

Na taboru smo tudi ustvarjali.  Barvali smo kamenčke prijaznosti, ki smo jih naslednji dan odnesli v Center starejših Pristan in tako podarili starejšim za zahvalo, ker so nas povabili in skupaj z nami odigrali tombolo. Izdelali smo tudi unikatne bobne in jih preizkusili, če delujejo.

Pridružila se nam je prostovoljka Zdenka, ki je kot vedno poskrbela, da naši želodčki niso bili prazni. Vsi skupaj smo pripravili odlične mafine, ki smo jih okrasili po svojem okusu. Ker se je bližala noč čarovnic smo si izdelali čisto svoje maske. Ob vsem tem smo se seveda zabavali z družabnimi igrami, namiznim nogometom, izdelovali živalski vrt iz plastelina in si tudi malo nagajali.

Metlika

V ponedeljek so otroci skupaj s prostovoljko Anjo Matkovič iz poljubnega materiala, ki se v tem času najde v naravi, ustvarjali na temo jeseni. V počastitev 1. novembra smo se letos odločili prikazati nov način spomina na umrle, ki bi manj obremenil okolje z odpadki, saj se zavedamo kakšno zlo postajajo dogorele plastične sveče. Na kolpske prodnike smo risali svečke, ki naj bi ponazarjale prižig sveče kot simbolično dejanje, s katerim počastimo spomin na pokojnika. Nekateri pa so se odločili za drugačne motive, ki jih spominjajo na tisto, kar je imel človek rad, dokler je živel. Za začetek je malo, mogoče pa s kamenčki le premikamo miselnost in varujemo okolje. Drugi dan smo imeli vegansko kulinariko, v sredo pred praznikom pa nas je popotnik Boštjan Kočevar z besedo in sliko popeljal v daljno deželo Mjanmar (bivšo Burmo) v prekrasne tople kraje, drugo kulturo in običaje in kulinariko.

Murska Sobota

Na našem taboru prejšnji teden je bilo ducat otrok, ki so delali origami risbice, šli so v park, telovadili, nabrali plodove iz parka, si izdelali izdelek, se pogovarjali kaj je dobro za življenje in za njih, dobro jedli, se veselili in uživali počitnice in otroško brezskrbnost na polno.

Žalec

V Hiši Sadeži družbe Žalec otrokom med krompirjevimi počitnicami ni bilo dolgčas.

Na obisk so povabili zeliščarice iz Univerze za tretje življenjsko obdobje, skupaj pekli zeliščne piškote ter se naučili vse o zdravilnih zeliščih. Vsak si je za domov naredil tudi svojo mešanico zdravilnega čaja. Z Andrejo Šteiner so otroci spoznali zgodbo mlade popotnice Alme Karlin in se učili čarovniških izrekov, z Erno, Marjetko in Tatjano pa se učili šivanja gumbov, risali in ustvarjali za noč čarovnic. Da izrek »zdrav duh v zdravem telesu« drži, so otroci spoznali z mojstri Falun Dafe, ki postaja prepoznavna po šolah po celem svetu kot tehnika sproščanja za boljše odnose in proti nasilju med vrstniki. Zadnji dan tabora je Helena iz Kariernega centra za mlade iz Velenja otroke spoznala z različnimi poklici, nismo pa pozabili tudi na čarovniško pecivo in obvezne strašljive buče. Kot vedno je bilo pestro, poučno in veliko smeha.

Logatec

Zadnje lepo oktobrsko dopoldne smo se z otroki iz Logatca odpravili na bližnji hrib Tabor, kjer smo bili na preži za pisanimi jesenski listi, storži, vejicami in ostalim naravnim materialom. Nabralo se je za polno vrečo jesenskih plodov, ki smo jih ob povratku v Hišo uporabili za izdelovanje različnih dekorativnih izdelkov – ježkov in drugih gozdnih živali ter jesenskih venčkov. Naslednji dan je bil kulinarično obarvan, saj nam je eden od naših mladih obiskovalcev pokazal, kako se naredi slastno skutino torto. Ker nas je bilo veliko, smo spekli kar dve, da le ne bi bil nihče lačen. Zadnji dan počitniški dan pa smo se zabavali ob ogledu animiranega filma za otroke, kjer seveda, na veliko veselje otrok, niso manjkale niti kokice.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor