BODI UP!

Dnevno dogajanje bistveno vpliva na naše delo. Delamo z ranljivimi skupinami in že več kot eno leto moramo kar naprej preučevati odloke, katerih ujetniki smo, da lahko potem vse to raztolmačimo tudi našim uporabnikom. Še prej pa eden drugemu, ker je stvar vse prej kot razumljiva. Da o logiki in neki vzročno posledični zvezi vsega niti ne izgubljam besed, saj je vedno bolj očitno, da oblast z nami predvsem brezsramno manipulira ter prevzema vse, še tako obrobne vzvode moči. In kot vsi ujetniki, ki še niso izgubili vere v svobodo, razmišljamo o tem, kako do nje.

Ob tem ne morem mimo včerajšnjega zaslišanja mladoletne dijakinje v Mariboru. Zaradi poguma, da javno, mirno, kulturno, brez ogrožanja drugih, sporočijo svojo ustavno pravico do šolanja, tem mladim, ki so zares upanje za svetlo prihodnost, režejo krila. Medtem ko tisti, ki bi morali delovati kot moralne avtoritete, niti ne dvigajo vabil za zaslišanje na sodišču, se mlado dekle javi in pogumno zagovarja svoja dejanja. Meni to predvsem vliva spoštovanje in upanje v mlade in mi utrdi prepričanje, da brez široke aktivacije mladih ne bo šlo.

BODI UP! je bil slogan ene od naših kampanj za promocijo prostovoljstva med mladimi in je trenutno bolj aktualen kot kadarkoli. Prav v teh dneh še posebej poudarjamo pomembnost prostovoljstva mladih. Prostovoljstvo je priložnost za učenje o življenju, o naši vlogi v družbi, o solidarnosti, sodelovanju in moči, ki jo imamo in s katero lahko delamo spremembe. Prav zdaj teče tudi natečaj za Junake našega časa, za izjemne mlade in njihove izjemne mentorje, ki v okviru vzgojnih institucij izvajajo navdihujoče prostovoljske projekte.

Še je UP. Kajti tudi to mlado dekle bi lahko sledilo zgledom in se gladko požvižgalo na vabila pred sodnika za prekrške – pa ni. Bravo, mlada dama. Si up ter zgled vsem mladim v Sloveniji in take zglede res potrebujemo. Če ne prej, se bo treba aktivirati v času volitev. Vsi, ki svojo neudeležbo na volitvah zagovarjajo s tem, da njihov glas itak nič ne pomeni, so najpomembnejši za doseganje sprememb. Če bi uspeli pogledati izven svojega osebnega vesolja, bi še kako hitro videli, kako pomemben je prav ta njihov glas, seveda skupaj z vsemi drugimi. Ena od mojih angažiranih mladih sodelavk je izpostavila, da bi morale biti volitve obvezne, s čimer se strinjam. Udeležba na volitvah namreč nič ne boli in ne škodi, lahko samo koristi. Mogoče moraš biti tisti dan doma, ampak samo tisti dan. Zdaj smo že eno leto več ali manj lahko samo doma, kar ni naša odločitev. Ker takih sprememb sistema ne moremo pričakovati od trenutne garniture (če sploh od katere), si moramo vzeti to pravico sami, saj se iz nas, ker tega pač ne naredimo, gladko delajo norca.

Zato: mladi upi in vsi mi, naredimo vse, kar je v naši moči, da spodbudimo čim več ljudi, predvsem mladih, da bodo naslednje volitve množične. Potrebujemo široko kampanjo in veliko vzornikov/ambasadorjev – povabilo je odprto! Da bomo končno lahko rekli, da nas vodijo tisti, ki smo jih večinsko izbrali.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor