Vera v pozitivne spremembe

Ob Nacionalnem tednu prostovoljstva, ki je letos namenjen vlogi prostovoljstva v dolgoživi družbi, izpostavljamo izjemne posameznike in skupine, ki nesebično in srčno podarjajo svoj čas, znanje ter energijo za drugega in za skupnost. To je gotovo eden pravih receptov za dolgoživost. Dobri občutki koristnosti, aktivnosti, vpetosti v družbo in vera v pozitivne spremembe imajo dober vpliv na zdravje, tudi v letih, ko nam to ne služi več tako, kot bi si želeli.

Ko govorimo o dolgoživosti običajno najprej pomislimo na starejše, je pa ta pojem po moje neposredno povezan z odnosom do življenja – vse od mladosti dalje. Odnos do sebe, od svoje vloge v svetu, življenja nasploh in do drugih, do tega kako trošiš svojo energijo in še marsikaj. Vse to je pomembno za zadovoljstvo v življenju in posledično dolgoživost.

Ta teden sem govorila z izjemnim človekom. Gospod je po upokojitvi večkrat na teden popravljal zobe ljudem, ki zaradi različnih življenjskih okoliščin niso mogli poskrbeti zase po običajnih poteh. Ko nas je povabil k sodelovanju, je rekel nekaj, kar mi bo za vedno ostalo v spominu: »Hudo mi je gledati, da ljudje zaradi neurejenih zob ne morejo dobiti zaposlitve. Ker sem zobozdravnik in lahko pomagam, bom to tudi naredil«. Velik človek. Gospod je poleg svojih mnogih talentov in hobijev, čeprav mu tega niti slučajno ni bilo treba, veliko prostovoljskih ur na teden namenil neposredni pomoči ljudem, ki so to potrebovali.

Ljudje smo dejavna bitja, večina nas potrebuje aktivnosti, pri katerih se počutimo uspešni, koristni in povezani z drugimi. Prostovoljstvo je aktivnost, ki je pri vsem tem lahko v pomoč. Prav zato tokrat v našem časopisu Skozinskoz filantrop, ki ga bomo prostovoljke in prostovoljci delili po 47 slovenskih krajih, izpostavljamo ljudi, ki so svojo vlogo našli tudi v prostovoljstvu. Na različnih področjih in v različnih življenjskih obdobjih. Če ta dan (Veseli dan prostovoljstva, 20. 5. 2021) potrebujete kaj pozitivnega, se sprehodite do kraja deljenja in si priskrbite svoj izvod.

Vsem srčnim prostovoljkam in prostovoljcem, tako prej omenjenemu gospodu kot tistim v časopisu, je skupen pozitiven odnos do življenja in do njihove vloge v njem. Si zamišljate svet, v katerem bi bilo še veliko več takih ljudi?

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor