Pojdimo na referendum!

Res živimo v zanimivih časih, če se milo izrazim. Zaznamovani s pandemijo bi verjetno v najbolj demokratični družbi bili postavljeni pred veliko izzivov, kar se tiče svobode, človekovih pravic, izražanja mnenj, sodelovanja v družbenih procesih, ….

Še toliko večji izziv je, ker smo soočeni s hudo avtokratskim pristopom vladanja. Da se pri tako pomembnih ureditvah kot je Zakon o vodah, ki se dotikajo življenja prav vsakega prebivalca, požvižga na vključevanje javnosti in stroke, se v zakon doda člene, ki jih nihče ne more več komentirati, je nesramno avtokratsko in ni učinkovito. Še najbolj demokratični vladi ne gre slepo zaupati, kaj šele naši trenutni. Iskanju najbolj sprejemljivih rešitev so v demokratični družbi namenjene prav javne razprave.

Na srečo pa imamo še vedno pravne mehanizme, ki nam omogočajo neposreden vpliv na dogajanje. To je trenutno referendum za vodo, naslednje leto pa volitve.

Gotovo je v skupnem interesu, da prepovemo gradnjo na obalnem obmorskem pasu zaradi zaščite podtalnice in da bi preprečili privatizacijo obalnega pasu za potrebe kapitala. Dostop do vode ima pri nas vsak in tako naj ostane. Rečne obale naj ostanejo nepozidane zaradi ohranjanja biodiverzitete, preprečevanja privatizacije dostopov do rek in da se ob poplavah na kmetijskih površinah in stanovanjskih objektih ne dela škoda.

Verjetno so pritiski kapitala veliki, da se zakon sprejme v trenutni obliki. Tudi umeščanje referenduma v čas dopustov, ki smo si jih letos prav gotovo vsi zelo zaslužili, pove, kaj bi vlada rada dosegla. Neudeležbo!

Tokrat si tega res ne moremo privoščiti. Prepričana sem, da nam bo oddih še toliko bolj pobožal dušo, če bomo pred tem vzeli usodo vode v svoje roke in naredili svoj del. Te pravice ne moremo prenesti na druge. Čisto vsak glas šteje! Če smo proti privatizaciji naših voda, kar tiho vpeljujejo skozi take zakone, se moramo opredeliti proti sprejemu tega zakona. Če ne drugega, se je plenjenju naše edine države treba postaviti po robu za tiste, ki prihajajo za nami.

Mislim, da moramo ta referendum tokrat vzeti za svojo dolžnost. Dolžnost do nas samih.

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor