Nacionalni teden prostovoljstva 2024

Slovenska filantropija že tradicionalno organizira 25. Nacionalni teden prostovoljstva, ki bo letos potekal med 20. in 26. majem, namenjen ozaveščanju najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva. V ta namen potekajo po državi dogodki, na katerih prostovoljske organizacije predstavljajo svoje delo in možnosti vključevanja v prostovoljstvo.

 • Slovesni dan prostovoljstva 

  Na Slovesni dan prostovoljstva, v torek, 21.  maja,  bomo ob 13. uri v Športni dvorani Kočevje  razglasili prejemnike nazivov:

  • Naj mentor prostovoljcev in Naj mentorica prostovoljcev,
  • Naj projekt medgeneracijskega prostovoljstva,
  • Najboljša prostovoljska zgodba,
  • Junaki našega časa (šole in dijaški domovi z najbolje organiziranim prostovoljstvom),
  • Prostovoljstvu prijazna občina (občine, ki aktivno spodbujajo prostovoljstvo),
  • Naj prostovoljec in Naj prostovoljka, zaposlen/-a v javni upravi.

  Častno pokroviteljstvo Slovesnega dne je prevzela predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

  Gostiteljica Slovesnega dne je Občina Kočevje.

 • Veseli dan prostovoljstva v Ljubljani

  Veseli dan prostovoljstva je osrednji dogodek Nacionalnega tedna prostovoljstva, ki bo potekal 23. maja, med 13. in 17. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani.

  Dogodek poteka pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana. Na njem se predstavi okoli 80 prostovoljskih organizacij iz vse Slovenije, ki delujejo na najrazličnejših področjih – socialnem, kulturnem, ekološkem, trajnostnem, razvojnem, humanitarnem, športnem, za mlade in za starejše ter s svojimi aktivnostmi prispevajo k bolj prijazni in vključujoči družbi. Vsako leto sodeluje okoli 600 prostovoljcev iz cele Slovenije in nas obišče okoli 2000 obiskovalcev.

  Namen prireditve je predstavitev prostovoljskih organizacij obiskovalcem, zabava in prijetno druženje  prostovoljcev. Na dogodku bodo lahko vsi, ki jih prostovoljstvo zanima, in vsi, ki bi jim prostovoljsko delo lahko prineslo pozitivne izkušnje, dobili neposredne, preverjene informacije od prostovoljcev in mentorjev ter koordinatorjev prostovoljstva. Menimo, da je Veseli dan prostovoljstva odlična priložnost za aktiviranje vseh, ki so pripravljeni prispevati del svojega časa v dobro tistih, ki potrebujejo pomoč in seznanjanje s tem, na kakšen način se vključijo.

  Organizacije, ki bodo predstavljale svoje programe vabimo, da svoje delovanje in ponudbo prostovoljskega dela osvetlijo in predstavijo interaktivno. S številnimi animacijami organizacij lahko poskrbimo za zanimivo in živo dogajanje, tako pa lahko tudi pritegnete mimoidoče in potencialne prostovoljce.

  Dogodek poteka pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana, Zorana Jankovića.

“Na Nacionalnem tednu prostovoljstva izpostavljamo izjemne prostovoljske projekte in posameznike_ce, ki jim ni težko darovati svojega časa in znanja. S svojim altruističnim in srčnim delovanjem hkrati pomagajo opolnomočiti posameznike_ce ter graditi bolj odporne in povezane skupnosti. Na Slovesnem dnevu se zahvaljujemo vsem prostovoljskim organizacijam, mentorjem, šolam, občinam in medijem, ki se zavedajo pomena solidarnosti ter si skupaj z nami prizadevajo za razvoj kakovostnega prostovoljstva. Prostovoljstvo je namreč ena izmed redkih dejavnosti sodobnega časa, ki ni usmerjena v materialno, temveč se ozira onkraj sebe ter s tem prispeva k bolj povezani in strpni družbi. Želimo si, da je prostovoljstvo prepoznano in podprto vsak dan, ne le ob krizah in Nacionalnem tednu prostovoljstva. Z velikimi pričakovanji spremljamo nastajanje Strategije razvoja prostovoljstva 2024-2029, ki bo omogočila nadaljnji razvoj prostovoljstva v državi in številne dobre zgodbe. Hvala vsem prostovoljcem_kam in vabljeni, da se z nami podružite na Veselem dnevu prostovoljstva.”

– Franci Zlatar, izvršni direktor Slovenske filantropije

Nacionalni teden prostovoljstva organizacije in javni zavodi obeležujejo po celi Sloveniji s prireditvami, predstavitvami prostovoljskih organizacij, okroglimi mizami in drugimi dogodki, namenjenimi promociji prostovoljstva.

KOPER

Veseli dan prostovoljstva v Kopru

Prostovoljska pisarna Koper, ki deluje pod okriljem Slovenske filantropije in Mestne občine Koper, se zavzema za podporo vseh lokalnih organizacij pri vzpostavljanju in vodenju prostovoljskih programov. Eden izmed osrednjih dogodkov, ki prispevajo k promociji tovrstnih aktivnosti, je tudi Veseli dan prostovoljstva, ki bo v Kopru potekal na mestni tržnici v sredo, 22. 5., od 10h do 14h.

Namen prireditve je predstavitev prostovoljskih organizacij obiskovalcem, izmenjava mnenj, izkušenj in ne nazadnje sproščeno druženje vseh tistih, ki se s prostovoljstvom že ukvarjajo in takih, ki morda še razmišljajo o tem. Se nam boste pridružili tudi vi?

Izpolnite spletno prijavnico. Rok prijave je sreda, 15. maj 2024.

Več informacij o dogodku najdete na spletni strani ali na prostovoljstvo.koper@filantropija.si.

ŽALEC

Dogodki o prostovoljstvu v Hiši Sadeži družbe Žalec

 • 20. 5. od 17.00 do 18.00: Predavanje o pomenu prostovoljstva
  Predaval bo Andrej Pešec, univ. dipl. pol., predavatelj in strokovni sodelavec, ki veliko prostovoljno predava po Sloveniji, in je tudi avtor knjig »Znanje za življenje«, »Vzgoja motiviranih, zdravih in odgovornih otrok« ter »Ženske in moški – odnosi, komunikacija in harmonija«.
 • 24. 5. od 10.00 do 12.00: Debata o prostovoljstvu v okviru Seniorskega kluba
  Debatni klub je namenjen za srečanje starejših posameznikov, da bi delili svoje prostovoljske izkušnje, razpravljali o določenih temah in se učili drug od drugega. Pod vodstvom moderatorja se udeleženci spodbujajo k aktivnemu sodelovanju, izražanju svojih mnenj ter poslušanju stališč drugih. Klub omogoča razvoj kritičnega mišljenja, socialno povezovanje in ohranjanje intelektualne vitalnosti.

KRANJ

Kava s Kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

V četrtek, 23. 5. 2024, od 11.00, do 14.00, v Območnem stičišču kulturnih društev – ZKD Kranj, Glavni trg 23, 4000 Kranj (pri vodnjaku) bomo ustvarjali tople trenutke med kulturnimi navdušenci in prostovoljci, ki soustvarjajo našo bogato kulturno dediščino ter hkrati krepili povezave med ustvarjalci in ljubitelji kulture. Vzdušje bomo začinili s sveže skuhano kavo in prijetnim klepetom, ki bo odprl vrata novim idejam in sodelovanjem.

Ne zamudite priložnosti za prijetno druženje in navdihujoče pogovore o prostovoljstvu v kulturi!

MARIBOR

Festival prostovoljstva v Mariboru

 • 20. 5. 2024 ob 11.00, Filozofska fakulteta Maribor: Seminar o spodbujanju vključevanja študentstva v prostovoljstvo
  Na dogodku bomo prostovoljske organizacije, študenti_i, ki so vključeni v prostovoljstvo ali v aktivistična gibanja in profesorice_ji razpravljale o motivaciji in ovirah za civilnodružbeno udejstvovanje mladih, ki študirajo v Mariboru
 • 20. 5. 2024 ob 14.00, Avla UM PEF: Razstava fotografij Usmerimo pozornost na Gazo / Shed light on Gaza
  Otvoritev bo spremljalo kratko predavanje Ane Tasić o aktualnem dogajanju v Gazi, prisluhnili pa bomo tudi palestinskem pesniku Fawziju Rahimu, ki nam bo prebral nekaj svojih pesmi v arabščini in slovenščini.Gaza se po osemmesečnem izraelskem bombardiranju, izvajanju genocida nad Palestinkami_ci in popolnem obleganju, ki je onemogočilo dostop do elektrike, vode, hrane, zdravstvene oskrbe in humanitarne pomoči, pogreza v temo. Kolektiv dokumentarnih fotografinj_ov Activestills daje na voljo zbirko fotografij, ki jih je posnel fotograf Mohammed Zaanoun novembra 2023 v Gazi.

  Posameznice_ke, skupine in kolektive vabijo, da fotografije razstavijo na ulicah, v javnih prostorih ali središčih skupnosti ter tako ozaveščajo o dogajanju v Gazi in podprejo globalno mobilizacijo za ustavitev množičnega bombardiranja in genocida, ki ga izvajajo izraelske kolonialne sile.

  Kolektiv Activestills od leta 2005 prireja ulične razstave za ozaveščanje o pravicah Palestink_cev in boju za svobodo. Prepričani so, da je treba ulice ponovno izkoristiti za politično udejstvovanje, zato pozivajo k razširjanju fotografij in usmerjanju pozornosti na Gazo.

  Razstavo, ki bo na ogled do 7. 6. 2024, organiziramo v sodelovanju z iniciativo profesoric_jev Filozofske fakultete UM in Gibanjem za pravice Palestincev.

 • 22. 5. 2024 ob 11.00, Pekarna magdalenske mreže: Okrogla miza o različnih vidikih skrbstvenega dela
  Z gosti_jami bomo razpravljale_i o oblikah neplačanega in nevidnega skrbstvenega dela žensk, o pomenu socialne oskrbe na domu, o institucionaliziranih oblikah skrbstvenega dela in o vključevanju prostovoljk_cev vanj, o pomenu dnevnih centrov aktivnosti za starejše in o modelih skupnostnih stanovanjskih in skrbstvenih praks.
  Gosti_je okrogle mize bodo: Majda Hrženjak, Mirovni inštitut, raziskovalka področja skrbstvenega dela; Maša Hawlina in Anja Lazar, iz Inštituta za študije stanovanj in prostora; Nina Pleteršek in Marija Glavica iz Centra za pomoč na domu; Drago Perger, Dom Danice Vogrinec; Marjan Holc, Dnevni center aktivnosti za starejše TOTI DC
 • 24. 5. 2024 ob 16.00, Park KC Pekarna: Piknik prostovoljskih organizacij in prostovoljk_cev
  Vse prostovoljke_ce in prostovoljske organizacije vabimo na prostovoljski piknik. S piknikom se vam mreža “Prostovoljstvo v Mariboru” zahvaljuje vas čas, trud in neusahljivo energijo, s katerimi mnogimi lepšate dneve in delate življenje v našem mestu prijaznejše.
Deli prispevek:
 • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
 • WordPress CMS Checker
 • slot gacor