Aktualna prostovoljska dela

Na Slovenski filantropiji redno iščemo prostovoljce za pomoč pri izvajanju naši programov (Prostovoljski servis, Hrana ljudem – ne smetem, program migracije, …). Trenutno so na voljo spodnja prostovoljska dela:

Učenje slovenskega jezika za begunce/prosilce za azil

“Dober dan, kako si?” 🙂

Potrebujemo pomoč pri učenju slovenskega jezika za begunce oziroma prosilce za azil. Pomoč poteka individualno oz. v manjših skupinah.

“Učenci” prihajajo iz različnih držav, so različne starosti in imajo različen nivo znanja slovenščine in angleščine. Gre za laično poučevanje, zato so znanje in izkušnje zaželene, ne pa nujne. Pri delu nudimo strokovno pomoč in podporo. Vse zainteresirane povabimo na uvodno predstavitev.

Št. ur na teden: 1-3

Kontakt: Tina Velišček, 031 611 037


Deljenje viškov hrane socialno ogroženim

Iščemo prostovoljce, ki bi se pridružili že ustaljeni ekipi za deljenje viškov hrane ob četrtkih in /ali petkih zvečer (četrtek ob 19. uri in petek med 21. in 22. uro). Hrano se s službenim avtomobilom prevzame pri donatorju in dostavi socialno ogroženim posameznikom in družinam v Ljubljani. Delo poteka v paru (2 prostovoljca skupaj), prevoz je zagotovoljen. Pogoj je vozniški izpit B-kategorije.

Št. ur na teden: vsak 2. teden po 2 uri

Kontakt: Tina Velišček, 031 611 037


Druženje in spremljanje mlajše ženske

Mlajša ženska zaradi bolezni večino časa preživi doma, vendar si to želi spremeniti. Doma ima kužka, s katerim bi se želela kdaj odpraviti na sprehod, vendar pri tem potrebuje spremstvo. Iščemo prostovoljca/ko, ki bi si želel/a enkrat na teden na sprehod z gospo in kužkom, malo poklepetati, skupaj spiti kavo ali sok. Sprehodi bi potekali v Tivoliju.

Iščemo tudi prostovoljca/ko, ki bi jo lahko spremljal/a na dnevne aktivnosti, ki jih obiskuje v Savskem naselju. Spremstvo bi potekalo v taksiju (prostovoljec pri tem nima stroškov) ob torkih med 12. in 15. uro, četrtkih med 14. in 17. uro in petkih med 11. in 13. uro.

Prostovoljec/ka lahko spremlja gospo na enega ali več terminov, pomembno je le, da se dogovorjenih terminov drži. Za vse prostovoljce je obveznouvodno usposabljanje za prostovoljce na Slovenski filantropijiin dodatno krajše usposabljanje na Društvo LIGA proti epilepsiji Slovenije.

Pričakovane izkušnje: Izkušnje niso potrebne. Od prostovoljca se pričakuje, da je zanesljiv, odgovoren in ima čut za ljudi. V primeru sprehodov s kužkom pa tudi ljubezen do živali.

Št. ur na teden: po dogovoru

Kontakt: Mateja Slapnik, 040 684 683


Učenje angleščine za begunce/Teaching refugees English

Potrebujemo prostovoljce za učenje osnovne in nadaljevalne angleščine za prosilce za azil in begunce.

Pomoč poteka individualno oz. v manjših skupinah. “Učenci” prihajajo iz različnih držav, so različne starosti in imajo različen nivo znanja slovenščine in angleščine. Gre za laično poučevanje, zato so znanje in izkušnje zaželene, ne pa nujne. Vse zainteresirane povabimo na uvodno predstavitev. Pri delu nudimo strokovno pomoč in podporo.

Št. ur na teden: 1-3

Kontakt: Tina Velišček, 031 611 037


Druženje s starejšim gospodom

Te zanima delo s starejšimi? Se rad/a pogovarjaš in odpiraš debate iz različnih področjih, še posebej tiste s področja kulture, gledališča, igre? Iščemo prostovoljca/ko, ki bi bil pripravljen/a priskočiti na pomoč družini, ki se je pred kratkim znašla v stiski zaradi hude bolezni očeta.

Gospod je mlajši upokojenec, ki uživa v pogovorih, zanj pa družina zelo lepo skrbi in mu nameni vso pomoč, ki jo potrebuje. Družina bi potrebovala pomoč prostovoljca/ke le takrat, ko odidejo od doma zaradi nujnih obveznosti, saj zaradi bolezni ni zaželeno, da gospod ostane sam. S pomočjo bi tako omogočili družini, da lahko gre po opravkih mirno, z vedenjem, da je v času njihove odsotnosti za gospoda poskrbljeno.

Pomoč bi potekala na domu družine, predvidoma 1krat na teden oz. po potrebi. Zaželeno je, da ima prostovoljec/ka čas v dopoldanskem času, ni pa to pogoj.

Pričakovane izkušnje: Od prostovoljca se pričakuje veselje do dela s starejšimi ljudmi, zanesljivost, odgovornost in komunikativnost.

Št. ur na teden: 2-3

Kraj dela: Medvode

Kontakt: Mateja Slapnik, 040 684 683


Druženje in sprehodi s starejšo gospo

Starejši zakonski par preživlja svojo starost na veliki kmetiji v okolici Ljubljane. V popoldanskem času jima družbo delajo otroci in vnuki, v dopoldanskem času pa ostajata sama. Družbo bi potrebovala predvsem gospa, ki si želi vrstnico, vitalno upokojenko, ki bi znala gospo spodbuditi, da se skupaj sprehodita v okolici doma, v naravi ali skupaj poklepetata.

Druženje bi potekalo predvidoma 1-krat tedensko v dopoldanskem časi na domu družine.

Pričakovane izkušnje: Izkušnje niso potrebne, pomembno je le, da ima prostovoljka dobro razvito empatijo in da zna dobro komunicirati z ljudmi.

Št. ur na teden: 2

Kraj dela: okolica Ljubljane

Kontakt: Mateja Slapnik, 040 684 683


Prostovoljci za delo z avtistično punco

Mati s 17-letno punco z avtizmom potrebuje prostovoljce, ki bi se z njo igrali oziroma delali po Son-Rise programu, ki krepi lastne potenciale otroka in ga osebnostno razvija. Delo bi potekalo vsak dan na domu družine v Lavrici, ob Dolenjski cesti. Avtobusna postaja in parkirni prostori so pred stavbo.

Če ste oseba polna energije, vesela, živahna, dobrega srca in se želite resnično povezati z otrokom, ki ima težave s socializacijo, vas Društvo Sonshine toplo vabi, da sem jim pridružite.

Pričakovane izkušnje: Posebna znanja in sposobnosti prostovoljcev niso potrebne, saj bo informacije in veščine za uspešno delo prostovoljcem prenesla mama. V primeru dodatnih prostovoljčevih vprašanj je na voljo tudi društvo Sonshine (www.SonshineCenter.eu)

Kraj dela: Lavrica

Kontakt: Mateja Slapnik, 040 684 683


Pomoč pri iskanju stanovanj

Ker veliko migrantov potrebuje dom, iščemo prostovolj-ca/ko za pomoč pri iskanju.

Gre za posameznike, pare in družine iz različnih držav, ki iščejo stanovanje v Ljubljani.

Mentorstvo oziroma podrobna navodila kako iskati namestitev, zagotovimo na Slovenski filantropiji.

Pričakovane izkušnje: Za delo niso potrebna specifična znanja, le veliko potrpežljivosti, komunikativnost ter nekaj časa in energije.

Kontakt: Tina Velišček, 031 611 037


Druženje z mlajšim moškim

Upokojena starša skrbita za svojega 33-letnega sina, ki se je pred več kot 10 leti hudo poškodoval v prometni nesreči. Od nesreče naprej je na invalidskem vozičku in ne more govoriti, vendar pogreša družbo in socialne stike. Iščemo prostovoljca/ko, ki bi enkrat na teden obiskal/a družino na domu in jim delal/a družbo. Ker so z vozičkom težko mobilni, je takšno druženje še toliko bolj dobrodošlo.

Pričakovane izkušnje: Zaželena je empatičnost in veselje do dela z ranljivimi posamezniki, izkušnje niso potrebne.

Št. ur na teden: 1-2

Kontakt: Mateja Slapnik, 040 684 683


Učna pomoč za socialno ogrožene otroke

Novo šolsko leto se hitro približuje, v klopi pa bodo sedli tudi otroci, ki imajo nekoliko več težav z usvajanjem nove šolske snovi. Zelo veseli bi bili prostovoljcev, ki bi jim pri tem pomagali in tako omogočili lažje napredovanje v šoli.

V ta namen iščemo prostovoljce, ki bi bili pripravljeni nuditi individualno učno pomoč, enkrat do dvakrat na teden skozi šolsko leto. Otroci potrebujejo pomoč pri različnih predmetih, predvsem pa pri učenju angleškega jezika, matematike ali pri razumevanju slovenskega jezika.

Pomoč bi potekala na domu družine, na šoli ali v knjižnici (po dogovoru).

Pričakovane izkušnje: Od prostovoljca pričakujemo veselje do dela z mladimi in odgovornost.

Št. ur na teden: 1,5 – 3

Kontakt: Mateja Slapnik, 040 684 683


Prostovoljstvo na Onkološkem inštitutu Ljubljana

Nove prostovoljce vabi v svoje vrste skupina predanih prostovoljcev Slovenske filantropije, ki nudijo podporo, informacije in različne manjše usluge pacientom Onkološkega inštituta in njihovim svojcem.

Potencialni prostovoljci najprej opravijo uvodno usposabljanje za prostovoljce na Slovenski filantropiji, nato enodnevno uvodno usposabljanje na Onkološkem inštitutu, potem pa pod mentorstvom izkušenih prostovoljcev opravijo 8 delovnih terminov. Po koncu celotnega uvajanja opravijo individualni pogovor z mentorico in če so z njihovim uvajalnim obdobjem zadovoljni vsi vključeni, sklenemo dogovor o sodelovanju za vsaj eno leto. Delo opravljajo enkrat tedensko po vnaprej dogovorjenem urniku.

Pričakovane izkušnje: Od prostovoljcev se pričakuje, da so zdravi, da niso bili sami v zadnjih dveh letih zdravljeni zaradi raka, da so empatični, spoštljivi, pozitivni, zanesljivi, samostojni, da imajo občutek za timsko delo.

Št. ur na teden:  3-4 po stalnem urniku

Kontakt: Mateja Slapnik, 040 684 683

Menite, da izvajamo dobre projekte in bi radi postali naši podporniki? Podprite nas