24. Nacionalni teden prostovoljstva

Slovenska filantropija je med 22. in 28. majem 2023 že tradicionalno organizirala 24. Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je PRAZNOVANJE prostovoljstva in prostovoljskih organizacij, ZAHVALA prostovoljcem za njihovo udejstvovanje in ozaveščanje najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva. V ta namen bodo potekali po Sloveniji različni dogodki.

 • Slovesni dan prostovoljstva 

  Kdo so Junaki našega časa? Katere občine so Prostovoljstvu prijazne občine? Kdo so izjemni prostovoljci v javni upravi? Kdo je prejemnica naziva naj mentorica in kdo prejemnik naziva naj mentor prostovoljcev? Katera je najboljša prostovoljska zgodba? In kateri je najboljši projekt medgeneracijskega prostovoljstva?

  Vse to smo izvedeli 23. maja 2023 v okviru Slovesnega dne prostovoljstva, ki je ob 13. uri potekal v Domu II. slovenskega tabora Žalec.

  Častno pokroviteljstvo Slovesnega dne je prevzela predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar.
  Gostiteljica Slovesnega dne je Občina Žalec.

 • Veseli dan prostovoljstva v Ljubljani

  Veseli dan prostovoljstva je potekal v četrtek, 25. maja, med 13. in 17. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani.

  Namen prireditve je predstavitev prostovoljskih organizacij obiskovalcem, zabava in prijetno druženje  prostovoljcev. Predstavilo se je 83 prostovoljskih organizacij iz cele Slovenije, na dogodku pa je bilo 400 prostovoljcev in okoli 2.500 obiskovalcev!

  Dogodek poteka pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana, Zorana Jankovića.

»Ob Nacionalnem tednu prostovoljstva, ki je letos namenjen vlogi prostovoljstva pri ohranjanju duševnega zdravja, izpostavljamo izjemne posameznike_ce, ki nesebično in srčno podarjajo svoj čas ter znanje. Zahvaljujemo se tudi vsem mentorjem_icam, prostovoljskim organizacijam, šolam in občinam, ki se zavedajo pomena prostovoljstva in solidarnosti ter si skupaj z nami prizadevajo za razvoj kakovostnega prostovoljstva. Prostovoljstvo kot varovalni dejavnik prispeva k smislu in zadovoljstvu v življenju, zmanjšanju občutkov osamljenosti in bolj vključujoči skupnosti. Vabim vas, da se nam pridružite na Veselem dnevu prostovoljstva, kjer boste lahko spoznali raznolike možnosti za prostovoljsko delovanje in naj vam bodo zgodbe v časopisu Skozinskoz filantrop, ki ga bodo prostovoljke_ci delili po slovenskih krajih, v navdih, da tudi sami prispevate k boljši družbi, spoštovanju in večji medgeneracijski ter medkulturni povezanosti.«

– Franci Zlatar, izvršni direktor Slovenske filantropije

Na Veseli dan prostovoljstva so prostovoljci v 55 krajih delili tudi časopis Skozinskoz filantrop. V njem bodo predstavljene številne zanimive zgodbe in izkušnje prostovoljcev, ki delujejo na področju duševnega zdravja.

Kraji razdeljevanja (55): Ajdovščina, Ankaran, Brežice, Celje, Cerknica, Črna na Koroškem, Črnomelj, Divača, Dobrova-Polhov Gradec, Domžale, Gornja Radgona, Hrpelje – Kozina, Idrija, Ivančna Gorica, Kamnik, Kočevje, Koper, Kranj, Krško, Laško, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Logatec, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Markovci, Metlika, Mežica, Mislinja, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Sevnica, Pivka, Postojna, Ptuj, Radlje ob Dravi, Radovljica, Ravne na Koroškem, Ribnica, Ruše, Sežana, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Šmartno pri Litiji, Štore, Trbovlje, Tržič, Velenje, Velika Polana, Zagorje ob Savi in Žalec.

Nacionalni teden prostovoljstva organizacije in javni zavodi obeležujejo po celi Sloveniji s prireditvami, predstavitvami prostovoljskih organizacij, okroglimi mizami in drugimi dogodki, namenjenimi promociji prostovoljstva.

KOPER

Veseli dan prostovoljstva v Kopru

Prostovoljska pisarna Koper, ki deluje pod okriljem Slovenske filantropije in Mestne občine Koper, se zavzema za podporo vseh lokalnih organizacij pri vzpostavljanju in vodenju prostovoljskih programov. Eden izmed osrednjih dogodkov, ki prispevajo k promociji tovrstnih aktivnosti, je tudi Veseli dan prostovoljstva, ki bo v Kopru potekal na mestni tržnici v sredo, 24. 5., od 10h do 14h.

Namen prireditve je predstavitev prostovoljskih organizacij obiskovalcem, izmenjava mnenj, izkušenj in ne nazadnje sproščeno druženje vseh tistih, ki se s prostovoljstvom že ukvarjajo in takih, ki morda še razmišljajo o tem. Ali se nam boste pridružili tudi vi?

Izpolnite spletno prijavnico. Rok prijave je 17. maj 2023.

VRANSKO

PROSTOVOLJSKA TRŽNICA

Kdaj? Sobota, 27. maj 2023 ob 16. uri
Kje? Dvorišče pred Kulturnim domom Vransko (Vransko 134)

Namen dogodka je druženje prostovoljcev, občanom predstaviti prostovoljske možnosti v občini Vransko, predstaviti namen in delo naših organizacij, osveščati o pomenu prostovoljstva v lokalni skupnosti. Prostovoljske organizacije bodo predstavile svoje ideje, namen, cilje … Dogodek bo tudi priložnost za pridobivanje novih prostovoljcev in mreženje prostovoljcev različnih organizacij ter spodbujanje sodelovanja in povezovanja tako med prostovoljci, kot tudi med organizacijami.

Sodelujejo: Medgeneracijski center Vransko, OO RK Vransko, Karitas Vransko, PGD Vransko, PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik, Zavod Sv. Rafaela Vransko – Naš dom, Osnvona šola Vransko.

ŠTATENBERG

Okrogla miza na temo Prostovoljstvo danes (Zakaj biti prostovoljec?)

Datum: sreda, 24. 5. 2023 ob 18.00
Kraj: Dvorec Štatenberg, Štatenberg 89, 2321 Makole

Na okrogli mizi bomo tudi predstavili dve prostovoljski organizaciji: ustanovo Fundacijo za ohranitev dvorca Štatenberg ter Turistično društvo Štatenberg. Obe že nekaj let (fundacija od leta 2015, društvo od leta 2010) prostovoljno urejata okolje in prostore na dvorcu Štatenberg, turistično društvo Štatenberg pa ureja tudi Bernadekovo domačijo v vasi Štatenberg.

RADLJE OB DRAVI

Stojnica, okrogla miza in deljenje časopisa

Datum: 25. 5. 2023

Javni zavod za šport, kulturo, turizem in mladino (ŠKTM) Radlje ob Dravi že vrsto let vključuje prostovoljce za različne aktivnosti. Poudarjanje pomembnosti prostovoljskega dela za uporabnike in prostovoljce je zelo pomembno, da o tem spregovorimo na okrogli mizi, da predstavljamo prostovoljstvo v središču mesta in da delimo časopis najboljših prostovoljskih zgodb.

 • ob 11.00 v MC Radlje ob Dravi okrogla miza na temo pomembnosti prostovoljstva v lokalnem okolju
 • ob 12.00 stojnica z predstavitvijo prostovoljstva v središču mesta Radlje ob Dravi
 • od 13.00 deljenje časopisa z prostovoljskimi zgodbami

ČRNA NA KOROŠKEM

S prostovoljci na kavo

 • V sredo, 24. 5. 2023 bo ob 16.00 uri v poročni dvorani Občine Črna na Koroškem potekala prireditev “S prostovoljci na kavo”, ki jo organizira županja Občine Črna na Koroškem, mag. Romana Lesjak. Ob prijetnem druženju ob kavi in sladki pogostitvi ter izmenjavi prostovoljskih izkušenj se bo županja vsem prostovoljcem zahvalila za njihov neprecenljiv prispevek prostovoljstva v kraju.
 • V četrtek, 25. 5. 2023 bodo med 15.00 in 17.00 uro v centru Črne in v Žerjavu županja mag. Romana Lesjak in prostovoljci delili krajanom prostovoljski časopis, jih seznanjali z njegovo vsebino in tako širili duh prostovoljstva med krajani.

VELENJE

Teden odprtih vrat – PROSTOVOLJSTVO NOVUS 

Termin: 22. – 26. 5. 2023 med 8.30 in 13.00
Lokacija: Društvo za razvoj človeških virov in socialnih programov NOVUS, Trg mladosti 6, 3320 Velenje
Vpogled v programske aktivnosti oz. prostovoljske programe Društva NOVUS ter splošna promocija prostovoljstva in možnost vključevanja prostovoljcev v aktivnosti, ki jih izvajamo za skupnost, za življenje….(prostovoljstvo za mlade in seniorje). Vabimo vse generacije, da nas obiščete, nas spoznate ter se pridružite naši ekipi. Skupaj lahko naredimo pomembno razliko v življenju ljudi, ki potrebujejo našo pomoč. V NACIONALNEM TEDNU PROSTOVOLJSTVA tako skupaj ustvarimo val prostovoljstva, ki naj se širi in navdihuje druge.

SLOVENJ GRADEC

Javno vodstvo po razstavi Animirane ženske

Termin: sobota, 27. 5. 2023, ob 17.00 uri
Lokacija: Galerija raum AU, Partizanska pot 12, Slovenj Gradec

Praznovanje proaktivnega delovanja nevladnih organizacij, umetnikov, ustvarjalcev in prostovoljcev, ki s svojim nesebičnim delom prispevajo k boljšemu življenju v skupnosti. Zato prisrčno vabljeni na javno vodstvo po razstavi Animirane ženske, v sklopu katere so na ogled dela z najnovejšo Augmented Reality tehnologijo (obogatena resničnost) in ki omogoča 24 sodelujočim umetnicam boljšo zastopanost in vidnost na področju stop animacije.

MARIBOR

Festival prostovoljstva v Mariboru

Organizacije mreže »Prostovoljstvo v Mariboru« tudi letos pripravljamo pestro dogajanje v okviru Festivala  prostovoljstva  v Mariboru. Namen festivala je zahvala prostovoljkam_cem za njihov dragocen prispevek, promocija prostovoljstva v lokalni skupnosti in krepitev prostovoljskih organizacij.

 • Ponedeljek, 22. 5. 2022, 10.00-13.00, Pekarna Magdalenske mreže

Posvet o pripravi Strategije razvoja prostovoljstva 2024-2028

Ministrstvo za javno upravo v letošnjem letu pripravlja novo, tokrat samostojno Strategijo razvoja prostovoljstva 2024-2028. Skupaj s Slovensko filantropijo, ki aktivno sodeluje pri pripravi nove strategije, bomo lahko tudi organizacije članice mreže »Prostovoljstvo v Mariboru« prispevale svoja stališča in mnenja glede potreb prostovoljskega sektorja, izzivov, s katerimi se srečujemo in priložnosti, ki naj bi jih naslovili ukrepi nove strategije.

Zaradi lažje organizacije posveta, se nanj, prosimo, prijavite do petka, 19. 5. 2023, na info@pekarnamm.org.

 • Sreda, 24. 5. 2022, 11.00-13.00, vrt Muzeja narodne osvoboditve

Pogovor o moči prostovoljstva za duševno zdravje skupnosti

Z  Nino Babič in Aco Prosnikom se bomo pogovarjale_i o pomenu prostovoljstva za duševno zdravje v skupnosti. Pogovor se bo osredotočal na to, kako lahko različne generacije z udejstvovanjem v prostovoljstvu premagujemo psihološke stiske, gradimo zaupanje do ljudi, krepimo samospoštovanje in spoštovanje različnosti drugih. Mnoge raziskave namreč potrjujejo, da sodelovanje v prostovoljskih dejavnostih zmanjšuje stres in pomaga pri premagovanju negativnih misli, daje občutek povezanosti, preprečuje osamljenost in izboljšuje samopodobo, veliko ljudem  pa pomaga, da se aktivno vključijo v družbo in da preprečujejo svojo socialno izključenost. Dogodek je namenjen prostovoljskim organizacijam, njihovim prostovoljkam_cem in uporabnicam_kom.

Prijave na pogovor sprejemamo do ponedeljka, 22. 5. 2023, na info@pekarnamm.org.

Pogovoru sledi manjša pogostitev.

*V primeru dežja, bo dogodek prestavljen v notranjost muzeja.

 • Četrtek, 25. 5. 2022, 11.00, Pekarna Magdalenske mreže 

Tematski sprehodi Moje mesto skozi čas

Na dogodku bomo predstavile_i tri tematske sprehode po Mariboru, na katere se lahko podate skupaj s svojimi prostovoljkami_ci, uporabniki_cami, v družbi prijateljev_ic ali same_i.

Tematski sprehodi služijo kot metoda, s katero terensko spoznavamo mesto in njegovo preteklost, reflektiramo sedanjost in se sprašujemo o njegovi prihodnosti skozi teme, o katerih je v javnosti manj govora. Na postojankah po mestu spoznavamo dediščino Narodno osvobodilne borbe ter nekatere spomenike, ki kažejo njen pomen; različne vstaje v različnih časovnih obdobjih ter učinke, ki so jih imele za oblikovanje identitete mesta; odkrivamo preteklost Kulturnega centra Pekarna, njegove trenutne boje ter vsebine.

Po kratki predstavitvi vseh treh, ki bodo dostopni na spletu za samostojno uporabo, se bomo tokrat skupaj sprehodile_i po Pekarni.

Pekarna Magdalenske mreže je poleg Dokumente (Zagreb), Fundacio Solidaritat ub (Barcelona), Blockfrei (Dunaj), United societies of Balkans (Thessaloniki), Associazione Quarantasettezeroquattro (Gorica), Artistania e.V. (Berlin) partnerica projekta »My City Throught Time«, ki ga podpira program Erasmus +.

Prijave na dogodek sprejemamo do torka, 23. 5. 2023, na info@pekarnamm.org.

 • Petek, 26. 5. 2022, 11.00, Zoom

Spletna delavnica (Ne)varnost na spletu

Pridružite se nam na brezplačni interaktivni delavnici o (ne)varnostih na spletu za organizacije. Nenehna povezanost s svetovnim spletom je naš vsakdan, prinaša nam mnoge ugodnosti, veliko nam olajša, s seboj pa nosi tudi različne oblike tveganj. Organizacije operiramo s številnimi osebnimi podatki uporabnikov, prostovoljcev in drugih deležnikov. Smo prepričani, da smo seznanjeni z varnim in produktivnim delom znotraj organizacije? Katera orodja nam lahko pri tem pomagamo in kako varujemo osebne podatke v skladu z GDPR?

Dotaknile_i se bomo produktivnega in varnega dela znotraj organizacije (aktivna uporaba storitev pošta, koledar, oblaki, obrazci, dokumenti, ankete, deljenje dokumentov, skupinsko delo…), dostopnosti različnih licenčnih programov za nevladne organizacije ter delovanja organizacije v skladu z varstvom osebnih podatkov – GDPR (osnove varstva osebnih podatkov, zakonodaja GDPR in pravice, povezane z le-tem, evidenca, dejavnosti in varnost obdelave osebnih podatkov, obveščanje o kršitvah varnosti).

Število mest na delavnici je omejeno zato vas vabimo k hitri prijavi! Sprejemamo jih do srede, 24. 5. 2023, oziroma do zapolnitve mest na povezavi.

Delavnico v okviru konzorcija »Povezani v prostovoljstvu« organiziramo Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju s Slovensko filantropijo in Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Festival prostovoljstva v Mariboru pripravljamo organizacije mreže »Prostovoljstvo v Mariboru«.

Festival sofinancirajo: Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino, Active Citizens Fund, Ministrstvo za javno upravo

LENART V SLOVENSKIH GORICAH

Veseli dan in druge aktivnosti v okviru Nacionalnega tedna

Lenart SVZ Hrastovec je največji posebni socialno varstveni zavod v Sloveniji. Nacionalni teden prostovoljstva bomo obeležili z različnimi aktivnostmi tekom tedna – od sprostitvenih aktivnosti, ustvarjalnih delavnic, do gibalnih aktivnosti in kulturne prireditve. Teden bomo zaključili s predstavitvijo zavoda na sejmu KOS v Lenartu. V vse načrtovane aktivnosti se bodo vključevali prostovoljci, vabljeni so tudi vsi ostali, ki jih naše delo zanima in bi se v aktivnosti želeli vključiti.

 • 22. 5. 2023, grajsko dvorišče, 9.00 – 12.00: Sprostitvena delavnica: Literarna ura z glasbo in tapkanjem s prostovoljkama Angelco in Sandro v sodelovanju s Knjižnico Lenart.
 • 23. 5. 2023, grajski park, 9.00 – 12.00: Ustvarjalne delavnice: Likovne delavnice v sodelovanju z društvom Art Klub 7 iz Gornje Radgone
 • 24. 5. 2023, izpred gradu, 9.00-12.00: Pohod po Agatini poti: pohod do jezera Komarnik ter po pohodu izvedba delavnice z izdelavo markacij
 • 25. 5. 2023, Viteška dvorana, 16.30: Veseli dan prostovoljstva: proslava v sodelovanju s Tamburaško skupino KD Peter Dajnko Črešnjevci in stanovalci SVZ Hrastovec
 • 26. in 27. 5. 2023, Hipodrom Polena: stojnica na Kmetijsko-obrtniškem sejmu Lenart v sodelovanju z delovno terapijo in prodaja izdelkov delovne terapije
Deli prispevek:
 • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
 • WordPress CMS Checker
 • slot gacor