Slovenska filantropija od leta 2010 svetovni dan beguncev (20. junij) v Sloveniji obeležuje s Festivalom migrantskega filma, ki je bil leta 2023 organiziran štirinajstič. Organizatorji si prizadevamo, da bi domači publiki vsako leto ponudili izbor pronicljivih in provokativnih filmov, ki v ospredje postavljajo aktualne teme povezane z migracijami, azilom in begunci. Vsako leto pripravimo tudi bogat obfestivalski program z različnimi delavnicami in pogovori s filmskimi avtorji.

Začetki festivala so bili nov, drugačen poskus povezovanja fenomena migracij s filmom. Na mednarodno povabilo vsako leto pride pester nabor filmov, izmed katerih jih programska ekipa v zadnjih letih izbere okoli 20. Do sedaj smo na štirinajstih Festivalih migrantskega filma videli že več kot 340 filmov in ostajamo eden izmed redkih festivalov o tej tematiki na svetovni ravni. Pomembno se nam zdi tudi, da teme, ki jih naslavlja naš festival, čim bolj približamo tudi lokalnemu prebivalstvu. Že nekaj let tako na različnih koncih Slovenije – poleg Ljubljane je bil FMF na poti že v več kot 10 različnih krajih – odpiramo vprašanja o migracijah in jih postavljamo v kontekst.

Filmske zgodbe in prispevki povabljenih gostov opozarjajo na različne družbene realnosti, globalno neenakost in nepravičnost ter pozivajo k ukrepanju, hkrati pa osvetljujejo pozitivne plati migracij. Naslavljajo vzroke, ozadja in posledice migracij ter odstirajo vesolja življenj različnih posameznikov in skupin, v ospredju pa so vedno aktualne zgodbe, povezane z razlogi za odhod, z evropsko azilno politiko in zapiranjem mej bogatih držav.

S prikazom filmskih zgodb želimo spomniti, da kadar govorimo o migracijah, govorimo o ljudeh in o njihovih zgodbah in ponujamo drugačen pogled na tiste, ki ostajajo za mejnimi ograjami, v nehumanih razmerah ali umirajo v valovih. Spoznavanje je pot do razumevanja in s festivalom poskušamo razumevanju odpirati pot.

Spletna stran festivala: http://www.fmf-slovenija.si/

  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor