15. Dan za spremembe – Najbolj zlata je prostovoljska lopata

6. aprila 2024 bo znova potekala vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov in državljank k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti. V organizaciji Slovenske filantropije bo akcija že petnajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji.

Dan za spremembe je priložnost, da se lahko vsak preizkusi kot prostovoljec ali prostovoljka. Živimo v času individualizma in različnih kriz, kot so bile lanske poplave. Živimo tudi v času velikih družbenih sprememb, ko številni sistemi, ki so v preteklosti skrbeli za družbo blaginje, odpovedujejo. Prostovoljstvo je v teh razmerah še toliko bolj pomembno, saj pomaga graditi bolj povezane, solidarne in odporne skupnosti, ki so pripravljene na izzive sodobnega časa.” Franci Zlatar, direktor Slovenske filantropije

Letos se bodo po vsej Sloveniji organizirale akcije pod geslom Najbolj zlata je prostovoljska lopata. S sloganom želimo poudariti moč solidarnosti in pomen prostovoljstva pri grajenju bolj odpornih skupnosti. Seznam vseh akcij si lahko ogledate tukaj.

Prvi korak pri organizaciji Dneva za spremembe 2024 je, da se ozrete naokoli in raziščete potrebe lokalne skupnosti. Ali imajo prizadeti v poplavah še zmeraj težave pri odpravljanju posledic? Je struga potoka spet polna odpadkov? So starejši osamljeni, imajo migranti težave z integracijo ali učenci težave v šoli? Takoj boste našli stvari, ki bi jih želeli spremeniti na bolje – z lopato ali brez nje. Povežite se z drugimi organizacijami in šolami, sodelujte s podjetji, občinami in posamezniki v vašem kraju ter skupaj zasnujte konkretno akcijo.

Aktivirate se lahko na različnih ravneh:

  • izvedete prostovoljsko akcijo znotraj vaše organizacije,
  • sodelujete v prostovoljski akciji v kraju, ki jo koordinira druga organizacija,
  • postanete nosilci oziroma koordinatorji prostovoljske akcije v svoji soseski.

Da boste akcije lažje načrtovali, smo vam pripravili priročnike za izvedbo akcij:

Prepuščamo vam proste roke pri odločitvi, kakšno akcijo želite izvesti, saj smo v preteklih letih zaznali, da so potrebe od kraja do kraja zelo različne. Sloganu navkljub vam še zdaleč ni treba poprijeti za prostovoljsko lopato, temveč lahko zagrabite tudi za čopič ali ponudite prostovoljsko roko pomoči. Zavedamo se, da ste prav vi tisti, ki najbolje poznate razmere in težave v vaši okolici, zato smo prepričani, da sami veste, kaj vaš kraj najbolj potrebuje.

Ko boste akcijo zasnovali, jo prijavite prek spletnega obrazca. Pomagate si lahko tudi z našimi nasveti oz. navodili. Rok za prijavo akcij je letos 31. marec 2024. 

V primeru vprašanj nam pišite na danzaspremembe@filantropija.org ali pokličite na 051 775 237.

Prepričani smo, da lahko vsak nekaj prispeva. Vsak na svoj način in po svojih močeh!

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor