15. Dan za spremembe – Najbolj zlata je prostovoljska lopata

V soboto, 6. aprila 2024, je potekala vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca.

V organizaciji Slovenske filantropije je akcija že petnajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji pri grajenju bolj odpornih skupnosti.

Vsako leto zastavimo novo temo, v okviru katere aktiviramo celo Slovenijo. Letos je to tema Najbolj zlata je prostovoljska lopata. Prostovoljska roka pa se seveda ne ustavi samo pri vihtenju lopate. Lahko stke prijateljske medgeneracijske niti, s svinčnikom razreši še tako zahtevno nalogo učne pomoči, posadi drevo, poboža ranjeno žival ali samo pomaha človeku.

Organiziranih je bilo 179 prostovoljskih aktivnosti, katerih rdeča nit bo spodbujanje prostovoljskega prispevka h grajenju bolj odpornih skupnosti.

Direktor Slovenske filantropije Franci Zlatar pred dnevom skupnostih akcij sporoča: »Dan za spremembe je priložnost, da se lahko vsak preizkusi kot prostovoljec ali prostovoljka. Živimo v času individualizma in različnih kriz, kot so bile lanske poplave. Živimo tudi v času velikih družbenih sprememb, ko številni sistemi, ki so v preteklosti skrbeli za družbo blaginje, odpovedujejo. Prostovoljstvo je v teh razmerah še toliko bolj pomembno, saj pomaga graditi bolj povezane, solidarne in odporne skupnosti, ki so pripravljene na izzive sodobnega časa. Verjamem, da bodo številne akcije, ki bodo letos s prostovoljskim prispevkom potekale 6. aprila, pokazale na to, kako lahko povečamo socialno vključenost in tudi s prostovoljstvom varujemo in krepimo naše skupnosti. Pridružite se!«

Aktivnosti so potekale v več kot 79 krajih. Med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi je bilo aktivnih več kot 538 organizacij in več kot 6.000 prostovoljcev.

Področja akcij: (40) varstvo okolja, (17) ranljive skupine, (16) starejši, (15) narava, (12) otroci in mladi, (12) socialna dejavnost, (12) kultura in umetnost, (8) šport in rekreacija, (8) vzgoja in izobraževanje, (4) zdravje, (4) živali, (2) človekove pravice in (19) drugo.

Vrste aktivnosti: 38 čistilnih akcij, 32 medgeneracijskih aktivnosti, 19 skupnostnih akcij, 16 osveščevalnih akcij, 14 akcij urejanja javnih prostorov, 8 športnih aktivnosti, 8 izmenjevalnic, 5 kulturnih in umetniških aktivnosti, 5 posredovalnic veščin, 3 prireditve, 2 dobrodelni akciji, 1 akcija medsosedske pomoči, in 15 drugih akcij.

Sodelujoče regije: osrednjeslovenska (29), podravska regija (31), koroška regija (40),  obalno kraška (17), goriška regija (10),  jugovzhodna Slovenija (10), pomurska regija (10),  savinjska regija (6),  zasavska regija (5), posavska regija (4),  gorenjska regija (4), primorsko notranjska (3).

Sodelujoči kraji (74): Ajdovščina, Bakovci, Begunje na Gorenjskem, Blatnik pri Črnošnjicah, Bohinj, Brestanica, Brezno, Celje, Črni potok, Dekani, Divača, Dobrova, Domžale, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grgarske ravne, Hrastnik, Hrastovec, Ilirska Bistrica, Izlake, Izola, Jesenice, Jurovski Dol, Juršinci, Kamnik, Kidričevo, Koper, Kranj, Krško, Litija, Ljubljana, Logatec, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Metlika, Most na Soči, Muretinci, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Onek pri Kočevju, Otočec, Podgrad, Postojna, Prebold, Predmeja, Preserje pri Radomljah, Prevalje, Ptuj, Puconci, Rače, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Rogoza, Hoče-Slivnica, Ruše, Senovo, Sevnica, Sežana, Solkan, Slovenj Gradec, Slovenske gorice, Spodnji Kamenščak, Starošince,  Sveta Ana v Slovenskih goricah, Škofja Loka, Šmelc, Štanjel, Tolmin, Trbovlje, Trebnje, Velenje, Vransko, Zagorje ob Savi in Žalec.

V primeru vprašanj nam pišite na danzaspremembe@filantropija.org ali pokličite na 051 775 237.

Prepričani smo, da lahko vsak nekaj prispeva. Vsak na svoj način in po svojih močeh!

Deli prispevek:
  • Cara Mengekstrak Domain dari URL di Notepad++
  • WordPress CMS Checker
  • slot gacor